Când Ducele şi Ducesa de Cambridge au văzut primul portret oficial al noii venite în familia regală britanică - Kate Middleton, aceştia au exclamat: “genial, uimitor, absolut genial!”. Dar, în ciuda reacției lor, de altfel una tipică unei familii regale, într-o astfel de situaţie, opinia publică şi presa au fost, în unanimitate de acord, că portretul este un eşec. Într-un interviu acordat unei reviste de celebrităţi din Regatul Unit, autorul portretului, Paul Emsley, dezvăluie că el şi familia sa au fost foarte afectaţi de unele dintre comentariile la adresa celei mai importante lucrări din întreaga lui carieră.


De asemenea, Emsley a spus că a fost mâhnit că totul a devenit rapid un circ şi a admis că a existat un punct în care s-a îndoit el însuşi de rezultatul muncii sale, după avalanşa de critici. “Dar acum am am avut timp pentru a reflecta. Sunt încă fericit cu ce am făcut și merg înainte, îmi văd de viaţa mea. Nu este nimic ce aş schimba la acest portret”. El i-a încurajat, totodată, pe cei care au criticat dur lucrarea să meargă mai întâi să o vadă.
Paul Emsley a fost ales chiar de Kate Middleton pentru realizarea acest prim portret al ei, ca membră a familie regale, fiind absolventă de Istoria Artei. “O alegere care spune multe despre gusturile ei”, au comentat jurnaliştii britanici.