În picioare, în faţa unei săli aproape goale, republicanul a protestat faţă de lipsa de transparenţă a administraţiei Barack Obama în privinţa programului secret de asasinate cu ţintă precisă cu ajutorul avioanelor fără pilot şi eventuala utilizare a acestora pe teritoriul american.

Potrivit regulamentului, oratorii pot spune ce au de spus pana la epuizare, chiar si in conditiile in care ceilalţi 99 de senatori vor să îl întrerupă. Dar, pentru a opri avalansa de vorba, democratii ar trebui sa depuna o moţiune care sa le permita, după două zile, să organizeze un vot în care vor fi necesare 60 de voturi din totalul de 100.

Miercuri dimineaţă, la ora 11.47 (18.47 ora României) Rand Paul anunţa: "Mă ridic astăzi pentru a începe obstrucţia în privinţa nominalizării lui John Brennan la CIA. Voi vorbi până când nu voi mai putea vorbi". Unsprezece ore mai târziu, el continua sa vorbeasca, in picioare, deoarece nu are dreptul sa se aseze. 

Maratonul verbal face parte din folclorul senatorial. În 2010, Bernie Sanders a susţinut un discurs de opt ore şi jumătate împotriva scăderii impozitelor. Deţinătorul recordului este însă Strom Thurmond, care a apărat segregarea rasială timp de 24 de ore şi 18 minute în 1957.