După moartea lui Mandela, președintele Africii de Sud, Jacob Zuma, a luat legătura cu cele trei familii pentru a discuta despre funeraliile de la Qunu ale fostului lider. Zuma dorea să știe cine vorbi în numele familiei și ce va spune. "Am convocat cele trei familii, care cu greu s-au pus de acord: ceea ce unora li se părea bine, altora li se părea nepotrivit', a declarat ziarului ABC un membru al cabinetului Zuma. "Au încercat să pară uniți după moartea lui Mandela, realitatea era alta", a subliniat el.

Nelson Mandela a avut trei sotii. Două dintre ele - Winnie Mandela, și văduva sa, Graça Machel - sunt încă în viață. Mandela a lăsat în urmă trei fiice, 17 nepoți și 14 strănepoți. Prea multe guri pentru o singură moștenire. Acum toti vor sa obtina ceva din averea de cateva milioane de euro, repartizate între companiile și fundațiile care gestionează drepturile de autor ale patrimoniului fostului presedinte.

Nelson Mandela nu a strâns o avere importanta, estimata de ziarul britanic Daily Mail la 10 milioane de lire sterline (11,8 milioane de euro). Doar în ultimii doi ani, Nelson Mandela a primit de la fundația sa 5,9 milioane de ranzi (415.000 euro), la care s-au adăugat pensia pe viață a fostului președinte, de circa 158.000 euro, pe care a primit-o timp de 14 ani. Fostul lider sud-african are și o casă la Houghton, una din zonele exclusiviste din Johannesburg, unde pretul imobilelor poate ajunge la 3 milioane de euro. Casa și ferma din Qunu nu reprezinta o valoare insemnata, dar moștenitorii lui Mandela o consideră o mină de aur, care poate atrage la mormântul său mii de turiști în fiecare an.

Unul din principalele bunuri ale lui Nelson Mandela sunt însă drepturile de autor. În ultimii doi ani, fundația lui a primit, în baza drepturilor de autor, donații de peste 12 milioane de ranzi (850.000 euro). Din moștenirea fostului președinte fac parte, pe lângă fundațiile sale, cele două societăți, Harmonieux și Magnifique, care îi gestionează lucrările de pictură și Fondul Mandela. Fiicele sale Makaziwe și Zenani, alături de alți 17 membri ai familiei și de avocatul fostului președinte, Ismael Ayob, se luptă în tribunal pentru a recupera firmele și a-i expulza de la conducere pe actualul reprezentant, Bally Chuene, și pe foștii camarazi de luptă ai lui Mandela, avocatul George Bizos și ministrul Tokio Sexwale.

Mai exista cele 66 de mărci înregistrate, proprietate a fundației,  printre care figureaza 'Mandela', 'Madiba' și 'Nelson Mandela', cu drepturi pentru podoabe, numismatică, mobilier, servicii financiare și articole vestimentare. Organizațiile sale caritabile sunt în majoritate conduse de patronate străine familiei sale. Ultima lui soție, văduva Graça Machel, și nepotul său Mandla au drept de decizie asupra principalelor sale trei fundații. Chiar și fondurile create special pentru a canaliza încasările spre urmașii lui sunt gestionate de persoane care nu aparțin clanului Mandela.

Averea familiei Mandela este repartizată între 24 de fonduri familiale, iar membrii ei sunt proprietari asupra a 110 societăți. Afacerile clanului sunt foarte diversificate și cuprind de la agenții de comunicații și agenții imobiliare și de impresariat, la case de discuri, întreprinderi de minerit și chiar o marcă de vinuri'Casa Mandela', creată de fiul său Makaziwe.

Testamentul lui Nelson Mandela nu a fost inca deschis. Conținutul său riscă să amplifice certurile între moștenitorii săi. 'La momentul potrivit se va face un comunicat, iar conținutul testamentului va deveni public. Este un document sfânt', a declarat presei locale George Bizos, avocatul și prietenul apropiat al fostului președinte. Potrivit legislației sud-africane, Mandela poate să lase moștenire întreaga avere persoanelor pe care le crede de cuviință, dar nu poate altera componența administrațiilor care îi gestionează fondurile și fundațiile, exceptând cazul în care acest lucru a fost prevăzut în statutul lor, a explicat ziarului ABC Ilonka Grobbelaar, expert în succesiuni la firma de consultanță sud-africană PSG.