'Rusia se pregătește pentru un conflict cu NATO, iar NATO se pregătește pentru o posibilă confruntare cu Rusia', afirma expertii ELN, dupa ce a analizat exercițiile desfășurate de NATO în luna iunie, sub denumirea 'Scutul Aliat', axate pe Polonia și statele baltice, și la care au participat 15.000 de militari din 19 țări membre și trei partenere, precum și manevrele neanunțate intreprinse de Rusia în martie, cu implicarea a 80.000 de oameni. Concluzia raportului a fost că ambele părți 'se gândesc la capabilitățile celeilalte părți și, cel mai probabil, la planuri de război'.

Autorii studiului sustine, de asemenea, ca exercițiile au permis fiecareia dintre parti sa identifice propriile puncte vulnerabile: in cazul NATO, este vorba de Polonia și statele baltice, în timp ce Rusia are un spectru mai larg de procupari, de la Arctica si Crimeea, la  zonele de graniță cu țările NATO Estonia și Letonia.

Potrivit studiului, anul acesta NATO are planificate 270 de exerciții. Rusia a anunțat 4.000 de manevre la toate nivelele. Aceste 'jocuri de război' contribuie la un climat de 'neîncredere', pot alimenta incertitudinea și crește riscul unor confruntări militare periculoase, spune Ian Kearns, directorul ELN și unul dintre autori analizei.

ELN a formulat și o serie de recomandări în scopul detensionării situației. Astfel, guvernele sunt indemnate sa dea dovada de mai multa modestie în ce privește dimensiunile și scenariile manevrelor viitoare. "Istoria este plină de exemple de lideri care cred că pot ține evenimentele sub control, dar evenimentele au prostul obicei de a-și urma cursul propriu', a subliniat Kearns.

Pe de alta parte, atât NATO, cât și Rusia sunt sfatuite sa procedeze la un schimb mai amplu de informatii reciproce legate de manevrele preconizate, analizand, totodata, beneficiile, dar și pericolele intensificării acțiunilor în zonele de frontieră.