O previziune readusa in atentia opiniei publice drept completare la un interviu acordat publicatiei economie Vedomosti de presedintele companiei germane Wintershall, potrivit caruia Europa nu va reusi, in viitorul apropiat, să cumpere gaze lichefiate din SUA.

Potrivit lui Seele, discuţiile despre înlocuirea gazelor naturale ruse cu livrări de gaze lichefiate din SUA seamănă mai mult cu nişte declaraţii populiste decât cu previziuni realiste şi întemeiate economic.

'Livrările în masă de gaze din SUA constituie o perspectivă îndepărtată, nicidecum o prognoză pe termen scurt. Nu este clar despre ce volume libere de gaze americane se poate vorbi si care va fi preţul final al acestor gaze în terminalele europene. In plus, este greu de apreciat in ce masura infrastructura existenta este capabila sa preia importurile de gaze americane, daca exista suficiente nave de transport', a detaliat Seele, care conduce şi Camera de comerţ ruso-germană.

In ajunul aparitiei acestui interviu, ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, a apreciat că preţul gazelor în Europa va creşte cu 50% în cazul în care autorităţile europene vor decide să renunţe la gazele din Rusia. Necesitatea construirii unor terminale de regazeificare şi a altei infrastructuri va determina o explozie a pretului la gaze în Uniunea Europeană, care ar putea ajunge la cel puţin 550 dolari/1000 de metri cubi în loc de 380 de dolari, cât este în prezent, a indicat ministrul rus.

În prezent, Comisia Europeană efectuează o evaluare a securităţii energetice a UE, un raport final fiind aşteptat în luna iunie. Bruxellesul vede în gazele lichefiate din SUA o posibilă alternativă la gazele ruseşti, notează RIA Novosti. Posibilitatea începerii livrării de gaze americane în Europa a fost invocată la 26 martie de către preşedintele SUA, Barack Obama. În prezent, şapte companii americane dispun de licenţă pentru a vinde gaze lichefiate ţărilor din Uniunea Europeană. Între altele, unele dintre autorizaţiile emise au fost date unor instalaţii încă în construcţie, care nu sunt încă gata să înceapă livrarea, adaugă agenţia rusă de presă.