O tendinta care, potrivit unui studiu al expertilor NASA, arata ca in ultimele decenii viteza de crestere a temperaturii medii a atins un ritm de zeci de ori mai mare decat indicatorii ultimului mileniu.

Prin Acordul de la Paris privind incalzirea globala, cele 170 de state semnatare si-au propus sa franeze acest fenomen, astfel incat sa limiteze cresterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius comparativ cu datele din epoca preindustriala. Dar la inceputul acestui an, cresterea medie a temperaturilor cu 1,38 grade a depasit indicatorul secolului al XIX-lea, apropiindu-se periculos de pragul fixat de respectivul acord.

Or, daca lucrurile vor evolua cu aceeasi repeziciune, nu va puea fi indeplinita nici una dintre prevederile documentului in discutie. Iulie 2016 a deveni cea mai calduroasa luna din istoria meteorologiei, adica din 1880. Problema este ca din octombrie 2015, fiecare luna, practic, a marcat propriul record de caldura. De vina este, fireste, si El Nino, dar, in general, este vorba de un fenomen permanent. 

Ultimele studii demonstreaza faptul ca mentinerea inca cinci ani a actualului nivel al emisiilor de gaze cu efect de sera va distruge la modul cel mai real posibil orice sansa de a mentine indicele de crestere a temperaturilor la 1,5 grade si de a evita schimbari brutale ale climei.

"Procesul de crestere a temperaturilor nu are, de fapt, pauza. Cei care cred ca el s-a incheiat, privesc lumea cu ochelari roz. Este problema cronica a societatii noastre pentru urmatorii 100 de ani", a apreciat Gavin Schmidt, de la Institutul NASA pentru studierea spatiului Robert Goddard.