"Terra s-a mai confruntat cu o concentraţie de CO2 comparabilă cu 3 milioane-5 milioane de ani în urmă: atunci, pe fondul topirii calotelor glaciare, temperatura a fost cu 2-3 grade Celsius mai mare, iar nivelul mării cu 10-20 de metri mai ridicat fata de nivelul actual", a amintit OMM, agenţie din cadrul ONU, în buletinul anual consacrat gazelor cu efect de seră.

Potrivit OMM, această "creştere vertiginoasă" a concentraţiei de CO2 este consecinta combinatiei dintre "activităţile umane şi un puternic episod El Nino", un fenomen climatologic ce apare la fiecare 4-5 ani şi se traduce printr-o incalzire a aerului în Oceanul Pacific, fapt ce provoacă secete severe în anumite regiuni şi precipitaţii puternice în altele, relateaza agerpres.

"După ce a fost de 400 de părţi per milion (ppm) în 2015, concentraţia din atmosferă a dioxidului de carbon (...) a ajuns la 403,3 ppm în 2016" şi "reprezintă de acum 145% faţă de valorile sale din epoca preindustrială (înainte de anul 1750)", precizează raportul publicat la Geneva, unde se află sediul OMM. Oamenii de ştiinţă analizează calotele glaciare pentru a determina variaţiile de concentraţie ale dioxidului de carbon din atmosferă de-a lungul timpului.

"Dacă nu reducem rapid emisiile de gaze cu efect de seră, în special cele de CO2, ne îndreptăm spre o creştere periculoasă a temperaturii până la sfârşitul secolului, dincolo de obiectivul fixat prin Acordul pentru climă de la Paris", a avertizat finlandezul Petteri Taalas, secretarul general al OMM. "Generaţiile viitoare vor moşteni o planetă mai puţin ospitalieră", a apreciat el.

După era industrială, adică după 1750, creşterea demografică, dezvoltarea exploatarilor de terenuri agricole, despăduririle, industrializarea şi exploatarea combustibililor fosili în scopuri energetice au provocat o creştere a concentraţiei din atmosferă a gazelor cu efect de seră, al căror reprezentant principal este dioxidul de carbon.

Erik Solheim, directorul executiv al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu, consideră că "timpul ne presează". "Cifrele nu mint. Emisiile noastre continuă să fie prea ridicate şi trebuie să inversăm această tendinţă (...) Dispunem deja de numeroase soluţii pentru a face faţă acestei provocări. Ne lipseşte doar voinţa politică", a adăugat acelaşi expert.