"M-am aplecat foarte mult asupra acestui aspect, mai ales în noua mea calitate de membru al unui grup de experţi NATO în securitate energetică şi vă spun cu foarte multă îngrijorare că am un profund sentiment că nu suntem în momentul de faţă pregătiţi pentru a face faţă unei provocări majore în domeniul atacurilor cibernetice. Noi ca ţară şi ca şi companii, vă spun cu toată convingerea că nu suntem pregătiţi. Să ne ferească Dumnezeu să se întâmple un lucru", a spus Nicolescu la o conferinta pe teme energetice.

In opinia lui, companiile energetice ar trebui sa aplice reguli similare celor deja implementate în cazul băncilor, respectiv obligativitatea ca, periodic, auditori în domeniu, acreditaţi de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, să pregătească şi să analizeze dacă aceste companii sunt pregătite pentru a face faţă unor astfel de provocări.

De amintit ca, in urma cu aproape două săptămâni, peste 100 de ţări au fost afectate de o ameninţare de tip ransomware, denumită "WannaCry", România fiind una dintre cele mai lovite. Activitatea uzinei Dacia de la Mioveni a fost întreruptă, iar SRI a anunţat că a contracarat o tentativă de atac cibernetic împotriva unei instituţii guvernamentale. DIICOT a decis ulterior să deschidă un dosar penal în legătură cu atacul cibernetic.