Specialisti din Elvetia si Danemarca au reexaminat in lucrarea lor toate incidentele si accidentele produse la centrale atomice din diferite tari ale lumii incepand din 1946. Evenimente care nu au facut publice pe de o parte, pentru ca AIEA, in virtutea menirii sale, are datoria de a controla si, pe de alta parte, de a promova aceasta sursa de energie.

Iata de ce, scrie publicatia rusa gazeta.ru, studii independente nu pot folosi datele AIEA privind incidentele atomice. Cea mai completa lista numara 102 astfel de cazuri, dar numai 72 au fost evaluate dupa scara internationala a evenimentelor nucleare.

Oamenii de stiinta condusi de Spencer Whitley au decis sa nu utilizeze datele AIEA si au intocmit o lista proprie a accidentelor nucleare, creand inclusiv un sistem propriu de evaluare. Printre altele, ei au renuntat sa se bazeze pe amploarea emisiilor radiactive, utilizand date legate de costul operatiunilor de lichidare a consecintelor respectivelor accidente.

Aplicand aceasta metoda, grupul de cercetatori au realizat o lista cu 147 de diferite incidente din domeniul nuclear, primele cinci locuri fiind ocupate de accidentele de la Fukushima si Cernobal, incendiile de la reactorul centralei Tsuruga, din Japonia (1995) si de la uzina de prelucrare a plutoniului Rocky Flats (SUA) si accidentul de la complexul atomic Sellafield, din 1955.

Echipa de specialisti a stabilit ca daunele provocate de accidentul de la Fukushima s-au ridicat la 166 miliarde de dolari (60% din totalul pagubelor generate de aceste incidente la nivel mondial), in timp ce, dupa volumul emisiilor de radiatii, in frunte se afla Cernobal.

"Cu o probabilitate de 50%, Fukushima s-ar putea repeta in urmatorii 50 de ani, Cernobal, in urmatorii 27 de ani, iar Three Mile Island, in urmatorii 10 ani", au concluzionat cercetatorii elvetieni si danezi.