"Ne va afecta. Deci, va împinge inflaţia în sus. Deocamdată nu am introdus-o, că e discuţie încă. V-am precizat de multe ori că introducem în datele de prognoză informaţiile care au un grad ridicat de certitudine. Discuţiile le lăsăm la capitolul discuţii, eventual domeniul riscurilor. Acolo aţi văzut, la riscuri? Politica fiscală şi politica salarială, riscuri să împingă inflaţia în sus", a subliniat Mugur Isărescu.

Balanţa riscurilor referitoare la traiectoria inflaţiei este evaluată a fi înclinată în sus, iar aici Isărescu a menţionat conduita politicii fiscale şi a celei a veniturilor, în contextul incertitudinilor legate de maniera de implementare a Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, de noile iniţiative legislative specificate în Programul de guvernare vizând sfera taxării şi a impozitării, dar şi de posibila adoptare de măsuri fiscale corective pentru menţinerea deficitului bugetar în ţintele propuse. Tot la riscuri se menţionează incertitudini privind magnitudinea creşterilor la preţurile gazelor naturale şi energiei electrice.

Acesta a arătat, în conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei, că dinamica prognozată a preţurilor administrate este afectată semnificativ pentru anul în curs de măsura privind eliminarea unor taxe nefiscale începând cu luna februarie 2017 şi de incertitudini privind evoluţia acestora, în contextul evoluţiilor recente de pe piaţa energiei electrice şi al finalizării procesului de liberalizare până la finele anului curent.

Potrivit guvernatorului BNR, rata anuală a inflaţiei IPC a accelerat pe parcursul trimestrului II din 2017, iar printre determinanţi acesta a menţionat creşterea costurilor de producţie, îndeosebi în industria alimentară, lărgirea excedentului de cerere agregată, creşterea preţului gazelor naturale şi augmentarea schemei de sprijin pentru producătorii de energie electrică din surse regenerabile, manifestarea unor şocuri temporare de ofertă la nivelul citricelor şi al fructelor meridionale, precum şi majorarea preţurilor produselor din tutun, asociată doar parţial anticipatei modificări a accizei. În sens contrar a acţionat corecţia înregistrată de cotaţiile petrolului pe pieţele internaţionale, mentioneaza agerpres.