Raportul subliniaza ca anul 2016 a fost cel mai calduros din istorie, temperatura medie marcand o crestere de 1,1 grade Celsius fata de recordul din 2015. In context, autorii documentului mentioneaza ca, incepand din 2001, fiecare an urmator a fost, practic, cu aproape un grad mai calduros decat precedentul.

Temperatura medie a suprafetei marilor a fost, la randul ei, cea mai ridicata din istorie, nivelul apelor continuand sa creasca, in conditiile in care volumul de gheata din Arctica s-a situat, pe durata celor mai multe luni ale anului trecut, sub nvelul mediu. In acelasi timp, cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera stabileste noi si noi recorduri, influenta activitatilor umane asupra sistemului climatologic devenind tot mai evidenta, scrie raportul.

Climatologii sunt convinsi ca schimbarile climatice au antrenat aparitia a tot felul de anomalii: ploi torentiale in California, de o intensitate nemaintalnita in ultimii 16 ani, seceta Brazilia in regiuni care nu erau obisnuite cu astfel de fenomene, incendii devastatoare in Canada si cutremure in regiunea centrala a Italiei. Iar, potrivit prognozelor oamenilor de stiinta, 2017 va fi si mai rau.

"Temparatua oceanului mondial va urca si mai mult. In 2017 vor observa si alte schimbari majore pe intreaga planeta, care vor depasi, oarecum, limitele cunostintelor noastre in ceea ce priveste sistemul climatologic. Altfel spus, am pasit, de fapt, pe un teritoriul necunoscut", a explicat David Carlson, director de programe la WMO.

Cu alte cuvinte va fi iadul pe Pamant, iar expertii in domeniu nu stiu ce anume ne asteapta - uragane catastrofale, inundatii distrugatoare, furtuni de gheata sau, dimpotriva, secete si uriase incendii de padure.