"Daca scopurile, obiectivele masinilor nu vor coincide cu ale noastre, va fi rau. Robotii sunt extrem de eficienti in ducerea la bun sfarsit a proiectelor", a spus cercetatorul britanic intr-un interviu acordat revistei Wired.

Potrivit afirmatiilor sale, creierul uman este foarte similar celui al ordinatoarelor moderne.  Exista insa o nuanta. "Problema este ca inteligenta artificiala este nemiloasa, lipsita de sentimente, dar logica. Oamenii nu vor mai putea guverna, pur si simplu, planeta", a afirmat fizicianul.

"Este foarte posibil ca masinile sa gestioneze totul mai bine decat noi. Iar noi sa devenim o poveara pentru ele", a estimat Stephen Hawking, in opinia caruia omul trebuie sa-si extinda prezenta in spatiu si pe alte planete daca vrea sa supravietuiasca.

Intr-un film documentar intitulat "Stephen Hawking: Expedition New Earth" si difuzat in mai anul curent, astrofizicianul britanic aprecia ca s-a ajuns intr-un moment cand nu mai exista masura capabila sa salveze omenirea de la disparitie. Omul de stiinta considera ca numeroasele pericole care planeaza asupra locuitorilor Terrei, de la epidemii si incalzirea globala la suprapopulare, vor conduce la distugerea omenirii.

Singura solutie ar fi, in viziunea expertului britanic, evacuarea Pamantului si colonizarea altor planete. Hawking sustine ca omul trebuie insa sa se grabaeasca pentru ca, daca nu gaseste alt adapost in urmatorii 100 de ani, viitorul umanitatii va fi pus sub semnul intrebarii.