Comentand aceasta decizie a Statelor Unite, publicatia franceza Le Point mentioneaza, printre altele, ca, dupa anexarea Crimeei de catre Rusia, in Europa de est tensiunile militare au continuat si continuă să crească, încet dar sigur. In mod frecvent, avioanele de lupta ale Rusiei, inclusiv bombardiere, sunt interceptate în timp ce dau târcoale frontierelor aeriene ale vecinilor ei.

Cand anume vor ajunge in Europa temutele aparate F-22 Raptor nu se stie. De asemenea, nu exista prea multe informatii nici in legatura cu bazele care găzdui aceste avioane americane, din generatia a cincea, cele mai bune ale forţelor aeriene americane.

Tinand insa cont de actualul dispozitiv desfasurat de Pentagon în Europa, este posibil ca avioanele să fie instalate în Lakenheath (Marea Britanie), Aviano (Italia) şi/sau Spangdahlem (Germania), trei baze americane adapostesc avioane de vânătoare (F-15 F-16) ale US Air Force.

Potrivit generalilor americani, desfăşurarea de F-22 în Europa va permite de asemenea organizarea antrenamentelor comune cu alte forţe aeriene, în special cu avioane Eurofighter.

Dezvoltat în 1983 de către Lockheed Martin, F-22 este 'nava-amiral' a flotei aeriene a SUA. Intrat în serviciu la sfârşitul anului 2005, acest tip de avion a participat la prima sa misiune de luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în 2014 şi a efectuat câteva zeci de lovituri în Irak şi Siria. Asigurând superioritate aeriană, F-22 este capabil să transporte arme de ultima generaţie aer-sol, bombe ghidate prin laser sau GPS.