F-36 Lightning II, avionul mutirol conceput de Pentagon si dezvoltat din 1996 de constructorul Lockheed Martin, deschide lista Business Insider. Acest avion, produs in peste 2.000 de exemplare, este distribuit cu precadere in Statele Unite, Canada si Marea Britanie.

Acest pionier al aviatiei mondiale este urmat de F-22 Raptor, avionul de vanatoare dezvoltat de aceeasi companie Lockheed Martin. Gandit, initial, pentru lupte aeriene, Raptor este capabil sa asigure si alte misiuni, precum cele de sustinere militara la sol sau atacuri electronice.

Avionul de vanatoare rusesc T-50 PAK FA a fost plasat pe pozitia a treia. Moscova intentioneaza sa furnizeze acest aparat armatei in cursul acestui an. Imediat ce T-50 va fi complet operational, el va servi drept model de baza pentru realizarea altor avioane destinate exporturilor. Analistii de la Business Insider estimeaza ca F-35 va surclasa T-50, in special evitand radarele inamicului.

In clasament figureaza inclusiv avionul chinez Chengdu J-20 si Eurofighter Typhoon, dezvoltat de Marea Britanie, Italia si Spania in cadrul consortiului Eurofighter GmbH.

Alaturi de avioanele deja in serviciu, lista regrupeaza cele aflate in faza de testare sau elaborare, precum avionul spatial american X-37, elicopterul MH-X Silent Hawk, dar si dronele iraniene.