Defense News citeaza punctul de vedere al profesorului Karl Tayer, de la Academia militara a Australiei, potrivit caruia, Hanoi, un mare cumparator de armament rus, nu va achizitiona din SUA echipamente militare scumpe si sofisticate, pentru ca Vietnam nu are bani pentru asa ceva.

Nu de aceeasi parare este analistul rus Viktor Sumski, care ustine ca Vietnam manifesta de multi ani interese pentru tehnica militara americana, de care nu s-a apropiat insa din cauza interdictiei, anulata recent de presedintele Barack Obama, de a livra armament Hanoiului.

Avioanele de patrulare si dronele nu vor afecta echibrul de forte din regiune, dar totul se va schimba odata cu aparitia F-16, spune Sumski. "Este deja alta poveste. Este cel mai raspandit avion de atac multirol si care reprezinta baza US Air Force, aflandu-se in dotarea multor tari, inclusiv aliati apropiati ai SUA".

In opinia expertului rus, daca Vietnamul va cumpara F-16, echibrul de forte se va modifica fata de China. "Deocamdata China a reactionat cu detul de mutla retinere. Dar contextul politico-psihologic din zona Marii Chinei de Sud.