In timpul unei intrevederi de 15 minute cu Vladimir Putin, Abbott, prezent la summitul APEC de la Beijing, si-a justificat solicitat evocand "precedentul" creat de SUA in 1988, cand americanii au doborat din greseala un avion iranian, dupa care si-au cerut scuze, platindu-le compensatii.

Alt argument adus de Abbott s-a referit la dovezile existente potrivit carora Rusia furnizeaza armament insurgentilor ucraineni care au tras in avionul de linie, la bordul caruia dintre cei 298 de pasageri, 38 erau australieni.

La intalnirea cu Putin, Abbott a mai aratat ca "zborul MH17 a fost distrus de o racheta, lansata de pe teritoriul estic al Ucrainei de un sistem pus la dispozitie de Rusia si care, ulterior, a fost readus in Rusia".

Nu se stie care a fost reactia lui Putin. Daily Telegraph reda declaratia purtatorului de cuvant al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov care, intrebat daca Abbott si-a indeplinit promisiunea de a vorbi cu Putin in termen duri despre tragedia de langa Donetsk, a raspuns: "Se pare ca nici macar nu a incercat".

In context, Sydney Morning Herald nota, printre altele, ca la fotografia oficiala a participantilor la summitul APEC de la Beijing, Putin si Abbott au stat unul langa celalalt, premierul australian "tragand de cateva ori cu ochiul" la presedintele rus.

Intre timp, o echipă de experți olandezi a descoperit noi fragmente umane la locul prăbușirii avionului Boeing 777, acolo unde a a izbucnit un incendiu. Seful misiunii olandeze, Pieter-Jaap Aalbersberg, nu a specificat însă rămășițele câtor pasageri au fost descoperite, adăugând doar că localnicii au predat documentele de identitate a două persoane.