Unii operatori aerieni au fost avertizati in legatura cu existenta rachetelor in regiunea Donbas, dar au ascuns aceasta informatie fata de alte companii, a spus Clark,

Potrivit spuselor sale, rachetele au aparut in zona de survol cu cateva saptamani inainte de tragedie. Dar aceste informatii nu au fost divulgate. "Emirates nu stia, dar eu cred ca altii au stiut", a spus Clark.

"Ne temem ca anumite parti interesate au stiut aceasta informatie ... iar ea trebuia pusa la dispozitia organizatiilor, macar a celor care reglementeaza aceasta industrie. Ulterior, am realizat ca unele companii fusesera informate si adoptasera masuri de rigoare", a spus Clark.

In context, el a confirmat ca unii transportori aerieni au fost avertizati in legatura cu aceste pericole, adaptandu-si activitatea pentru a asigura securitatea necesara zborurilor lor.

Pe acest fundal, Clark a propus crearea unui centru unic, care sa avertizeze in mod operativ toate companiile aeriene despre aparitia unor pericole in spatiul aerian.

In 17 iulie, un avion Boeing 777 apartinand companiei Malayisia airlines si avand la bord aproape 300 de persoane, s-a prabusit in estul Ucrianei. Potrivit raportului premilinar publicat recent de Olanda, aparatul s-a "rupt in aer sub influenta a numeroase obiecte care au lovit aeronava cu mare viteza.