Avionul de vanatoare Su-24, care efectua o misiune in campania impotriva gruparii Statul Islamic, a fost doborat vineri. Turcia sustine ca aparatul a intrat in spatiul ei aerian si, prin urmare, operatiunea de netralizare a masinii a avut caracter de aparare. Rusia afirma ca avionul nu a incalcat granitele aeriene si ca a fost lovi de aviata turca cand se afla deasupra Siriei.

Deputatul german Roderich Kiesewetter, membru al comisiei parlamentare pentru aparare, sustine ca, inainte de toate, lucrurile trebuie clarificate pentru a se stabili cu exactitate daca avionul a violat sau nu spatiul aerian al Turciei. Daca se va dovedi ca punctul de vedere al Moscovei este corect, raspunsul Kremlinului va fi dur.

"Este nevoie de o ancheta independenta. Daca aparatul rus nu a intrat in spatiul aerian, inseamna ca Turcia a incalcat normele internationale din domeniul operatiunilor militare", a apreciat politicianul german.

Analistul Stefan Meister aminteste, pe de alta parte, ca "Rusia a patruns deja in spatiul aerian al Turciei. Ankara a avertizat Moscova, ultima data vinerea trecuta, in 20 noiembrie. Pur si simplu, presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, nu mai vrea sa vada cum avioanele ruse patrund in spatiul aerian al tarii si bombardeaza grupari care lupta impotriva lui Assad. Sunt grupari sustinute de Turcia. Dupa parerea mea, Turcia a vrut sa dea o lectie: ati fost avertizati si nu o data, iar acum descurcati-va".

Expertul militar Pavel Felgenhauer descrie o perspectiva dintre cele mai sumbre: "Este o situatie deosebit de complexa. Din cate inteleg eu, turcii au stabilit, pentru Rusiei, o zona interzisa pentru zboruri deasupra nordului Siriei. Ei au protestat deja fata de actiunile rusilor, care-i bombardeaza pe turkmeni. Suntem in pragul unui foarte serios conflict militar intre Turcia si Rusia", a atras atentia expertul rus.

Printre altele, el nu a exclus posibilitatea unor batalii aeriene intre aviatiile rusa si turca, ceea ce s-ar putea extinde in Marea Mediterana, unde se afla nave ale ambelor state: "Turcia ar putea inchide Bosforul, moment in care ar putea intervenit tarile NATO. Avand in vedere ca, in acea regiune, Rusia este mult mai slaba din punctul de vedere al armamentului conventional decat Turcia, fara arma atomica sansele sunt extrem de reduse". 

Meister respinge insa acest scenariu de groaza, estimand ca, dupa toate probabilitatile, Rusia si Turcia nu vor inflama conflictul pana la o confruntare NATO-Rusia: "Posibil, Rusia va incerca sa dezbine NATO, intarindu-si cooperarea cu Franta si izoland Turcia. Dar vedem cat de diferite sunt interesele lor: pentru Turcia, principala problema este regimul Assad, in timp ce Rusia se straduieste sa sustina acest regim. De fapt, pentru ambele parti nici nu conteaza Statul Islamic. Pentru ele problema se pune cu Assad sau impotriva lui Assad", a estimat deputatul german.

In acest context, Kiesewetter si-a exprimat regretul ca, pana acum, jucatorii externi ai conflictului din Siria - NATO in frunte cu SUA, Turcia, Iran si Rusia - actioneaza separat. Acest lucru dauneaza luptei impotriva terorismului. Iar acum s-a creat pericolul ca acesti jucatori sa puna bete in roate unul altuia. In aceste conditii, lupta impotriva terorismului va fi redusa la zero".