Prezentat de Statele Unite drept cel mai bun avion din generatia 5 destinat sa intre in dotarea celor trei componente aeriene ale armatei americane (Air Force, Navy si Marine Corps) si aliatilor ei, F-35 Ligthning risca sa devina cea mai scumpa eroare din lume, scrie publicatia  The Independent.

Multi experti pun la indoiala realizarea proiectului, tinand cont de intarzierile aparute in calendarul initial, neregulile si depasirile de buget. Din 2001, costul total al proiectului a crescut de la 233 miliarde de dolari la 391 miliarde in 2014. O cifra care, potrivit unui raport citat de ziarul britanic, a transformat proiectul in "cel mai ambitios al departamentului de stat".

John Marshall, de la Defence Synergia, "acest avion este foarte scump si imperfect din punct de vedere tehnic si operational. Sunt putine sanse ca aparatul sa fie lansat in exploatare in urmatorii ani".

Initial, Marea Britanie intentiona sa comande 150 de F-35, cu livrare incepand din 2012. Trei ani mai tarziu, F-35 este inca departe de a intra in actiune, in timp ce pretul unei singure masini a sporit de la 51de milioane la 135 de milioane de dolari.

F-35 urmau sa intre in dotarea portavioanelor britanice din clasa Queen Elizabeth, aflate inca in lucru, dar este deja evident ca navele vor fi lansate la apa fara avioane din cauza intarzierilor. E adevarat, trei F-35 comdantate de Londra sunt in teste in SUA, iar Washington spera ca britanicii nu vor renunta la proiect.