De la scoala stim ca, la 0 grade Celsius, apa distilta ingheata. Un adevarat contestat insa de ultimele descoperiri ale oamenilor de stiinta: surprinzator, dar, in anumite conditii, apa poate ramane in stare lichida la temperaturi care coboara mult sub zero, pana la minus 36 de grade.

Potrivit cercetatorilor, anumite microorganisme, in marea lor majoritate bacterii, sunt capabile sa genereze o proteina deosebita, solubila in membrana plasmica si susceptibila sa declanseze o supraracire spontana. In opinia oamenilor de stiinta, acest mecanism permite microorganismelor sa-si protejeze celula impotriva cristalelor de gheata, care se formeaza, astfel, la o anumita distanta, fara contact direct, cu membrana plasmica.

Acest gen de microorganisme, printre care bacteria Pseudomonas syringae, sunt folosite la fabricarea zapezii artificiale sau pentru amenajarea unui patinoara in curtea casei. Pana acum, expertii nu au dispus de informatii detaliate privind mecanismele moleculare care confera bacteriilor asemenea super-puteri. Microbiologii germani sustin ca au gasit o explicatie plauzibila acestui fenomen natural.

Ei spus ca membrana plasmica a Pseudomonas syringae contine o proteina antigel, inaZ, ale carei parti hidrofile si hidrofobe sunt capabile sa controleze temperatura medie a lichidului care le inconjoara, modificand orientarea acesteia fata de moleculele apei.

Cercetatorii se afla la inceput de drum. Ei afirma ca mecanismul descoperit nu ar fi universal: alte microorganism ar putea utiliza alte procese biologice cu acelasi scop.