Astfel, potrivit datelor oficiale, pasivele Bancii centrale a Germaniei către clienţii din afara blocului comunitar au crescut de la 16 miliarde de euro în luna ianuarie 2016 la 94 de miliarde la data de 2 februarie 2017, după ce la finele lui decembrie au stabilit un record istoric.

Nici Bundesbank şi nici Banca Centrală Europeană nu au comentat aceste informatii, dar, dupa toate probabilitatile, aceasta creştere are la bază nevoia de a găsi un loc sigur unde să fie depuse miliarde de euro injectate via programul de achiziţii de obligaţiuni al BCE.

Desi aplica o dobândă mai mare decât BCE pentru stocare de lichidităţi, Bundesbank primeşte partea leului din noii bani depuşi de instituţiile străine în cadrul Eurosistemului. Pe locul al doilea se află Banca Centrală a Franţei cu pasive de 25,8 miliarde de euro la data de 2 februarie 2017 urmată de Banca Centrală a Olandei cu o sumă de aproximativ jumătate din cea de la Banca Franţei.

Creşterea sentimentelor anti-euro înaintea alegerilor din Franţa şi Olanda precum şi prelungirea crizei bancare din Italia a relansat spectrul divizării zonei euro, ceea ce a neliniştit băncile şi investitorii, noteaza agerpres.