Banca Mondială (BM) a blocat fondurile de 45 de milioane dolari pentru suportul bugetar din 2015, condiţionând deblocarea acestuia de acţiuni decisive pentru soluţionarea problemelor din sectorul bancar al Republicii Moldova, menţionează şeful Băncii Mondiale pentru Moldova, Alex Kremer, într-o declaraţie citată de presa de peste Prut, scrie agerpres.

'Ar fi ilogic şi iresponsabil ca Banca Mondială să transfere banii acţionarilor săi prin 'uşa din faţă', în timp ce există riscuri ca sume şi mai mari de bani publici să fie pierdute prin 'uşa din spate' din cauza fraudelor şi a corupţiei din sectorul bancar', se spune în declaraţia sa transmisă presei.

'Banca Mondială poate oferi sprijin unei ţări doar atunci când bugetul naţional al ţării este sustenabil şi reflectă deciziile în materie de politici. Guvernul va trebui să emită obligaţiuni de stat pentru a proteja deponenţii de frauda din sectorul bancar, iar bugetul ţării pentru 2015 nu include în prezent costul dobânzii aferente acestor obligaţiuni. Prin urmare, bugetul naţional nu este pregătit să beneficieze de suport bugetar din partea Băncii Mondiale. Noi recomandăm autorităţilor ca cele trei bănci aflate în prezent sub administrare specială - Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank - să fie lichidate', menţionează acelaşi responsabil al BM

Potrivit acestuia, 'orice încercare de a naţionaliza şi recapitaliza Banca de Economii nu ar spori decât costul direct pentru bugetul public şi ar crea un risc ca banii contribuabililor să fie utilizaţi pentru a acoperi pierderile ascunse şi pierderile potenţiale de viitor'.

'În fiecare săptămână aud relatări noi despre modul în care corupţia şi birocraţia creează obstacole în crearea unor noi locuri de muncă pentru cetăţenii Moldovei. (...)Moldovenii merită locuri de muncă mai bune şi le vor obţine doar dacă sectorul privat se va dezvolta. Însă prea mulţi indicatori de corupţie s-au înrăutăţit în ultimii ani în loc să se îmbunătăţească', mai menţionează Alex Kremer.