Banca Mondială a redus miercuri estimările privind evoluţia economiei globale în acest an şi totodată a sfătuit economiile emergente 'să-şi pună centura de siguranţă' pe măsură ce se adaptează la reducerea preţurilor la materii prime şi aşteptata majorare a dobânzilor de referinţă în SUA, scrie agerpres.

În raportul său bianual, 'Perspectivele Economiei Mondiale', instituţia financiară internaţională prognozează că în 2015 economia globală va înregistra un avans de 2,8%, mai mic cu 0,2% faţă de estimările din ianuarie. În ceea ce priveşte ţările în curs de dezvoltare, acestea ar urma să înregistreze, în ansamblu, o creştere de 4,4% în acest an, cu 0,4% mai puţin decât estimările precedente.

În aceste condiţii, Banca Mondială a avertizat ţările din întreaga lume să se pregătească pentru majorarea dobânzii de referinţă în SUA, care va duce la creşterea costurilor de creditare pentru economiile în curs de dezvoltare.

'Sfătuim toate ţările, în special economiile emergente, să-şi pună centura de siguranţă', a avertizat economistul şef al Băncii Mondiale, Kaushik Basu. Acesta a făcut un apel către Rezerva Federală americană să amâne majorarea costului creditului pentru anul următor în loc de sfârşitul acestui an, cum lasă să se înţeleagă oficialii Fed.

În ceea ce priveşte regiunea Europa emergentă şi Asia Centrală (în care este inclusă şi România), Banca Mondială estimează că aceasta va consemna o încetinire a ritmului de creştere economică, de la 2,4% în 2014 până la 1,8% în 2015, în condiţiile în care scăderea preţului petrolului şi tensiunile geopolitice vor fi doar parţial compensate de revenirea moderată din zona euro.

La nivel global, economia mondială ar urma să crească cu 2,8% în acest an şi cu 3,3% în 2016, potrivit celor mai recente estimări ale Băncii Mondiale care sunt mai pesimiste decât cele publicate de Fondul Monetar Internaţional în luna aprilie şi care estimau un avans de 3,5% în 2015 urmat de o accelerare la 3,8% în 2016.