"Pentru prima oară în istoria băncii, avem o strategie care susţine întărirea întregii organizaţii. Vom lua decizii care ne vor permite să fim mai selectivi şi să alegem proiecte care să ajute mai mult ţările în îndeplinirea priorităţilor", a declarat Kim reporterilor, la Washington, transmite Bloomberg.

Strategia Băncii Mondiale prevede mai multe investiţii în ţările fragile, care ies din conflicte sau încă le traversează. Instituţia se va concentra şi pe combaterea schimbărilor climatice şi pe îmbunătăţirea sănătăţii şi a educaţiei, mai ales în cazul femeilor.

Kim a preluat conducerea Băncii Mondiale în iulie 2012 şi s-a angajat să transforme instituţia, care a devenit prea fragmentată şi precaută. Sprijinul din partea statelor acţionare îi permite lui Kim să modifice modelul financiar al organizaţiei şi să reducă cheltuielile, după ce a schimbat managementul şi a reorganizat structura.

Kim a afirmat într-un interviu din această săptămână că va reduce bugetul anual al Băncii Mondiale cu 400 de milioane de dolari, în decurs de trei ani, inclusiv prin desfiinţarea unor posturi. "Prea mult timp Banca Mondială nu a urmat propriile sfaturi. Am amânat deseori decizii dificile. Luăm propriul nostru medicament", a spus Kim sâmbătă, la reuniunea anuală FMI-BM.

Banca Mondială a fost înfiinţată după cel de-Al Doilea Război Mondial, pentru reconstrucţia Europei, iar în prezent se concentrează pe acordarea de asistenţă ţărilor aflate în dezvoltare.

Banca are ca obiective reducerea procentului de persoane care trăiesc cu sub 1,25 de dolari pe zi la 3% din totalul populaţiei până în 2030, de la 21% în 2010, şi creşterea veniturilor pentru cea mai săracă 40% din populaţie, scrie Mediafax.