În prezent, Banca Naţională a Elveţiei are una din cele mai mici dobânzi de politică monetară, cu o rată de minus 0,75% pentru depozitele constitutie la SNB. De asemenea, instituţia a achiziţionat cantităţi semnificative de acţiuni şi obligaţiuni străine pentru a slăbi cursul de schimb al francului astfel că rezervele valutare ale SNB au ajuns la 683 miliarde franci (686 miliarde de dolari), o sumă mai mare decât Produsul Intern Brut al Elveţiei.

Cu toate acestea, francul elveţian rămâne "semnificativ supraevaluat", consideră Thomas Jordan. "Fără dobânzile negative sau disponibilitatea noastră de a interveni, francul elveţian ar fi şi mai puternic, inflaţia ar scădea iar rata şomajului ar creşte", a spus Thomas Jordan la reuniunea anuală a acţionarilor SNB. "Dacă va fi nevoie, putem coborî şi mai mult dobânda de politică monetară şi să cumpărăm cantităţi suplimentare de valută", a subliniat Jordan.

O provocare specială pentru factorii de decizie de la SNB este faptul că francul este deseori influenţat de condiţii care nu pot fi controlate de SNB. Moneda elveţiană este considerată una din cele mai sigure monede din lume, astfel că în perioade de incertitudine globală se apreciază.

Thomas Jordan a apreciat că sentimentul economic global a devenit unul pozitiv dar a avertizat că rămân în continuare incertitudini politice semnificative. "În zona euro, alegerile prezidenţiale din Franţa continuă să domine prima pagină a ziarelor. Incertitudini persistă şi cu privire la modul cum se va derula Brexit. Peste Atlantic, există în continuare numeroase semne de întrebare cu privire la direcţia viitoare a politicii comerciale a noii administraţii americane", a precizat preşedintele SNB, informeaza agerpres.
http://www.agerpres.ro
Apariţia lui Thomas Jordan în faţa acţionarilor SNB reprezintă un eveniment neobişnuit în lumea băncilor centrale. Din punct de vedere legal, Banca Naţională a Elveţiei are statutul unei corporaţii în care majoritatea acţiunilor sunt deţinute de Guvernul federal elveţian şi cele 26 de cantoane. Există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privaţi care primesc dividende dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate. În primul trimestru al acestui an SNB a realizat un profit de 7,9 miliarde franci, după un profit de 24,5 miliarde franci în 2016.