Oferta Băncii Româneşti se adresează atât finanţării firmelor ce beneficiază de subvenţii APIA în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS), precum şi finanţării crescătorilor de animale (păsări şi porcine), beneficiari ai măsurii 215.

„Gradul de diversificare a portofoliului Băncii Româneşti răspunde, în acest moment, cerinţelor variate primite din partea întreprinzătorilor din agricultură şi acoperă inclusiv proiectele de investiţii realizate din fonduri europene. Pentru creditarea clienţilor beneficiari ai subvenţiilor APIA, am alocat un plafon de până la 225 de milioane de lei în Campania 2014”, declară Cosmin Călin, Director Executiv Unitatea Corporaţii, Banca Românească.

Comisionul de utilizare a creditului este de 0,35% din valoarea sumei accesate. Antreprenorii din agricultură care deţin Adeverinţe APIA pot accesa în avans până la 90% din valoarea subvenţiei oferite. Creditele sunt acordate în lei şi vor fi rambursate în momentul încasării subvenţiilor, virate de către APIA în conturile beneficiarilor deschise la Banca Românească.

FGCR (Fondul de Garantare a Creditului Rural) poate garanta până la 80% din valoarea creditului acordat.

Finanţările în baza subvenţiilor de încasat se fac în lei, urmând ca APIA să efectueze plata subvenţiei numai în contul curent comunicat în adeverinţa. Rambursarea capitalului împrumutat se va efectua o singură dată, la momentul primirii sumelor de la APIA sau la scadenţa creditului.