'Pe fondul creşterii riscurilor activităţii bancare, generate de Legea dării în plată, Banca Transilvania creşte avansul la creditele cu garanţie imobiliară. În acelaşi timp, BT a decis să îi susţină, în continuare, pe cei care doresc să achiziţioneze prima locuinţă prin stabilirea unor condiţii de avans mai relaxate. Astfel, în cazul achiziţiei de locuinţe, noile intervale de avans pentru credite imobiliare, încep de la 20% în cazul persoanelor care achiziţionează prima locuinţă şi ajung până la 35%, în funcţie de moneda şi tipul garanţiei', se arată într-un comunicat al băncii transmis vineri.

Concret, pentru a permite accesul la finanţare a persoanelor care îşi achiziţionează prima locuinţă, pentru împrumuturile în lei de până la 125.000 euro (echivalent), care au ca destinaţie achiziţionarea unui imobil, avansul necesar este de 20%, precizează banca. În cazul împrumuturilor în lei care nu se încadrează în condiţiile de primă locuinţă şi limită de sumă (125.000 euro), avansul standard este de 25%.

Pentru împrumuturile în euro, avansul standard porneşte de la 30%, se mai arată în comunicatul băncii. 'Noile cerinţe ale Băncii Transilvania sunt valabile de luni, 16 mai, şi se vor aplica doar creditelor pentru care vor fi înregistrate cereri la bancă începând cu respectiva dată', menţionează Banca Transilvania în comunicat.

Începând de vineri, orice persoană fizică, consumator, care are un credit garantat cu ipotecă cu o valoare mai mică de 250.000 echivalent euro la momentul contractării, poate opta să predea casa băncii în schimbul ştergerii creditului rămas de plată, printr-o notificare transmisă instituţiei de credit în acest sens, mentioneaza agerpres.