Filiala franceză a băncii elvețiene UBS este acuzata de complicitate in furnizarea de servicii ilegale in vederea deschiderii, începand cu anii 2000, a unor conturi secrete în Elveția, transmite Agentia France-Presse, citând o sursă familiară cu materialele de investigație.

Potrivit anchetei, UBS Franța a permis angajaților din Elveția sa intre in legatura cu unii clienti instariti din Franta  pentru a-i convinge să deschidă conturi în Elveția. De asemenea, filiala franceză a băncii este suspectata că a tinut dubla contabilitate pentru a ascunde circulația capitalurilor între Franța și Elveția. Potrivit mass media, toate aceste fapte ar fi avut loc in perioada 2002-2007.

În plus, filiala franceza a bancii UBS a primit statutul de "martor asistat" (în procedura penala din Franța aceasta este o stare intermediară între martor și acuzat) la complicitate de evaziune fiscală, fostul șef al UBS Franța, Patrick de Fayet, fiind adus in fata judecatorilor înca din 2012.

În aprilie, președintele francez Francois Hollande a anunțat planurile sale de a infiinta o procuratura financiară, care ar urma sa se ocupe de cazurile de infracțiune economica. Problema corupției este discutată în mod activ în Franța, mai ales dupa scandalul generat de fostul ministru al bugetului, Jerome Kayuzaka. Ancheta împotriva sa a început după ce portalul de informații Mediapart a raportat că ministrul avea un cont secret la banca elvetiana UBS, care apoi a fost transferat in Singapore. Dupa declansarea scandalului, ministrul si-a prezentat demisia pe 19 martie 2013.