Aceste afirmatii se bazeaza pe documente confidentiale citate de doua ziare italiene. Banca Vaticanului nu a intreprins suficiente controale in privinta clientilor sai si a autoritazat detinatorilor de conturi sa transfere sume importante in conturile unor terti, afirma documentele citate de respectivele publicatii.

“Exista un risc ridicat in modul de functionare a bancii, care, prin neidentificarea cu precizie a clientilor,, poate fi folosit ca un ecran pentru disimularea operatiunilor ilegale”, scriu anchetatorii intr-unul dintre documentele citate de Corriere della Sera. De asemenea, ei pun la indoiala bancile italiene care au acceptat transferuri ale bancii Vaticanului, fara a verifica originea fondurilort varsate, apoi, catre alte banci.

“Banca Vaticanului poate deveni usor un vector de spalare a banilor de origine criminala”, subliniaza anchetatorii. Aceste afirmatii vin, astfel, sa contrazica declaratiile bancii Vaticanului, care asigura ca toti clientii sai sunt organizatii religioase si clerici. “Sunt, in egala masura, personae private care, in virtutea relatiei privilegiate cu Sfantul Scaun, pot efectua depozite debani si deschide conturi”, precizeaza anchetatorii.

Ancheta vizeaza transferuri de 23 milioane de euro efectuate in septembrie 2010 de banca Vaticanuluicatre institutia italiana de credit Credito Artigiano. Din totalul acestei sume, 3 milioane de euro au fost redirectionate catre Banca del Fucino, alte 20 de milioane mergand catre JP Morgan Frankfurt.

Transferul acestor fonduri a fost aprobat de Paolo Cipriani, pe atunci director al bancii Vaticanului si de adjunctul acestuia, Massimo Tulli, care au demisionat, intre timp, si impotriva carora anchetatorii sunt determinati sa-i aduca in fata instantei. Cei doi sunt, potrivit La Repubblica, acuzati inclusiv de faptul ca au procedat la multe alte transferuri catre JP Morgan. Papa Francisc a creat o comisie de ancheta si afirma ca pregateste o ampla restructurare a bancii, una dintre cele mai secrete din lume si aflata in centrul a numeroase scandaluri financiare.