Secretarul Papei, Alfred Xuereb, un prelat maltez de 55 de ani, va controla două comisii create de Papă pentru supravegherea băncii şi structurilor economice şi financiare ale Sfântului Scaun, a anunţat Vaticanul, citat de cotidianul New York Times.

De la preluarea funcţiei în martie, Francisc a luat mai multe decizii pentru rezolvarea problemelor de la Banca Vaticanului, al cărei nume formal este Institutul pentru Lucrări Religioase. Banca este investigată de către autorităţile italiene pentru că există suspiciuni că ar fi fost implicată în activităţi de spălare de bani.

Xuereb îl va informa regulat pe liderul Bisericii Catolice asupra lucrărilor comisiilor şi şi măsurilor care trebuie luate.  Secretarul Papei are de mai mult timp responsabilitatea neoficială de a controla comisiile, dar va putea lucra de acum mai eficient, a declarat un purtător de cuvânt al Vaticanului.

Vaticanul a semnat un acord cu Italia referitor la schimbul de informaţii financiare şi bancare, iar Institutul pentru Lucrări Religioase şi-a deschis un site şi a început să publice rapoarte financiare anuale, în încercarea de a creşte transparenţa.  Francisc a evocat în trecut chiar posibilitatea închiderii băncii, dacă aceasta nu va putea fi refomată.