Incepand din 2010, actiunile marilor institutii financiare si de creditare din SUA, precum JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs si Morgan Stanley s-au scumpit, in medie, cu 45%. In aceeasi perioada, marile banci europene, de la Barclays, Credit Suisse Group, Deutsche Bank si UBS Group, la Royal Bank of Scotland, s-au confruntat cu o scadere a valorii titlurilor lor de 17%, a constatat Wall Street Journal.

Capitalizarea bancilor americane mai sus enumerate a sporit cu 254,6 miliarde de dolari, fata de 9,5 miliarde in cazul concurentelor europene.

Saptamana trecuta, sefii mai multor mari banci europene s-au pronuntat in favoarea continuarii programelor de reduceri de cheltuieli si renuntarea la expansiune globala. Dincolo de Ocean, acest indemn a fost interpretat drept o oportunitate de crestere a cotei de piata.

Bancile americane reprezinta "o uriasa amenintare" pentru sectorul bancar european, declara zilele trecute presedintele bancii britanice Barclays, John Mcfarlane. "Americanii cred ca noi europenii nu mai putem fi considerati jucatori de talie mondiala", a apreciat omul de afaceri.

La scurt timp, John Cryan, directorul executiv al Deutsche Bank AG, a vorbit despre necesitatea optimizarii balantei de active si pasive a bancii, cu aluzie la planurile institutiei sale de a renunta la o serie de proiecte internationale.

Economia Europei, explica Wall Street Journal, se afla inca la inceputul drumului de redresare, parcurs pe care bancile americane l-au trecut deja. In ultimii ani, in special dupa primul val al crizei financiare mondiale, institutiile bancare din SUA au aplicat ample programe de reorganizare si de optimizare a afacerilor lor, corectand directia de dezvoltare si renuntand la activele nesanatoase.