Astfel, la 31 martie 2014, expunerea JPMorgan la Rusia a scăzut cu 13%, la 4,7 miliarde de dolari, a Citigroup cu 9%, la 9,4 miliarde de dolari, iar în cazul Bank of America (BofA) cu 22%.

In pofida faptului ca tensiunile politice dintre Rusia şi Ucraina nu au afectat încă rezultatele financiare ale respectivelor bănci, "evoluţiile viitoare, inclusiv impunerea unor sancţiuni suplimentare entităţilor din Rusia, persoanelor fizice şi juridice, ar putea avea un impact negativ asupra afacerilor", explica Citigroup.

Potrivit estimarilor BofA, "situatia ramane instabila, cu posibilitatea escaladarii tensiunilor geopolitice si instituirea unor sanctiuni mult mai dure la adresa Rusiei, care ar putea lansa actiuni de raspuns". Într-un raport publicat saptamana trecuta, agenţia de evaluare financiară Fitch Rating arată că băncile austriece sunt cele mai expuse la riscul rusesc prin intermediul subsidiarelor lor locale, iar la nivel regional băncile europene sunt mai vulnerabile pe segmentul Rusia decât băncile din SUA şi Asia.

Potrivit celor mai recente date publicate de Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), la sfarsitul trimestrului trei al anului trecut, expunerea băncilor internaţionale pe Rusia se ridica la 242 de miliarde de dolari, dintre care peste trei sferturi (184 miliarde de dolari) reprezintă expunerea băncilor europene. Băncile din America de Nord aveau o expunere de 16%, iar poziţiile băncilor din Asia-Pacific se ridicau la 7%. Băncile americane au o expunere de 37 de miliarde de dolari pe Rusia, un nivel foarte mic pentru sectorul bancar.