Daca unele banci centrale, in special cele din tarile in curs de dezvoltare, si-au redus la maxim volumul activelor exprimate in euro, altele au renuntat total la ele, scrie Financial Times, citand datele prezentate de Central Banking Publication si rezultatele unui sondaj realizat de HSBC.

La sondaj au participat reprezentanti ai bancilor centrale din 80 de tari ale lumii, in gestiunea carora se afla active in valoare totala de aproximativ 6000 de miliarde de euro. Potrivit FT, mai bine de doua treimi din aceste banci centrale si-au redistribuit activele din portofoliile lor si cam tot atatea si-au revizuit programele de investitii.

Participantii la chestionar au explicat ca au procedat astfel determinati fiind de cresterea economica slaba din zona euro si de politica monetara promovata de Banca centrala europeana. Cele mai mari temeri vizeaza insa incertitudinea legata de stabilitatea politica a UE, in conditiile in care mai multe tari comunitare vor traversa anul acesta alegeri care, teoretic, ar putea consolida pozitiile euroscepticilor.

Pe de alta parte, lansarea procedurii de iesire a Marii Britanii din UE, Brexit, nu a antrenat o scadere dramatica a popularitatii investiiilor in lire sterline. Peste 70% dintre intervievati au estimat ca, pe termen scurt, Brexit-ul nu va umbri atractivitatea monedei britanice. De fapt, bancherii considera lira sterlina un activ mai sigur decat euro.