Numai in 2013, principalele 30 de banci europene si-au redus efectivele cu 3,5%, adica 80.000 de angajati, au calculat expertii Reuters, pe baza documentelor anuale publicate de respectivele institutii.

Incepand din 2008, anul izbucnirii crizei mondiale, 25 din cele 30 de mari banci care au constituit obiectul analizei Reuters, si-au redus personalul cu 250.000 de persoane, pentru a ajunge la 1,7 milioane de angajati.

Bancile tarilor in criza au fost deosebit de afectate. Italianul Unicredit ocupa primul lor, cu 8.490 de locuri de munca suprimate, o cifra explicata, partial, prin externalizarea anumitor activitati informatice ale intreprinderii. Si in Spania, Bankia si BBVA au concediat 23% din salariatii lor.

Dintre bancile analizate, numai trei au facut angajari in 2013: grupul britanic Barclays, cel suedez Handelsbanken si german Deutsche Bank. Dar numarul total al celor angajati nu trece de 770, o cifra extrem de modesta comparativ cu efectivul lor global. In plus, recrutarile vizeaza domenii precise, precum controlul intern sau securitatea cibernetica.

In aceste conditii, expertii nu cred ca in viitorul apropiat se vor produce angajari masive. Dimpotriva, numeroase institutii bancare au anuntat alte planuri de disponibilizari, cu accent pe sectoarele considerate putin rentabile, precum segmentul de investii sau de retail.