Ce se va intampla cu bancile franceze in cazul unei noi crize economice? Raspunsul este oferit de un studiu publicat de Center of Risk Management (CMRL) de pe langa Universitatea din Lausanne. Concluzia raportului nu este deloc una magulitoare. De fapt, Franta este tara al carei SRisk se afla la cel mai ridicat nivel, fiind de doua ori mai mare decat cel al Germaniei, spre exemplu. Indicele SRisk permite masurarea necesarului de fonduri proprii ale bancilor in cazul unei crize grave.

Astfel, potrivit studiului, bancile franceze se regasesc, in majoritatea lor, printre institutiilor a caror salvare ar costa cel mai mult. Printre primele 20 de institutii figureaza sase banci sau asiguratori francezi. Credit Agricole ocupa prima pozitie, BNP Paribas a fost plasata pe treapta a patra, fiind urmata imediat de Societe Generale. Dexia se afla pe locul 12, in timp ce Natixis se regaseste pe pozitia a 13-a si AXA pe 14.

Vorbind la modul general, in cazul unei „noi crize financiare”, ale carei criterii nu sunt precizate -, institutiile financiare europene (banci, asiguratori, agentii imobiliare si servicii financiare) vor avea nevoie de fonduri proprii de aproape 1.000 de miliarde de euro pentru a asigura un nivel de solvabilitate satisfacator, afirma autorii studiului, Eric Jondeau, care conduce Center for Risk Management si Michael Roskinger, profesor de finante la HEC Lausanne.

„Modelul nostru descrie riscul sistemic drept valoarea capitalului de care bancile vor avea nevoie pentru a se refinanta in cazul in care s-ar produce o noua criza financiara”, scriu cei doi experti intr-un articol publicat de saptamanalul elvetian Le Temps. Din fericire, riscurile aparitiei unei noi crize financiare sunt in scadere accentuata incepand cu jumatatea anului trecut.