Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM) evaluează necesităţile de capital ale primelor patru bănci greceşti, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank şi Alpha Bank, urmând ca rezultatele să fie date publicităţii sâmbătă, informeaza agerpres.

Evaluarea amănunţită derulată de BCE în rândul băncilor greceşti include o analiză a portofoliilor lor de credite şi teste de stres derulate atât pe baza unui scenariu de bază cât şi a unor scenarii negative cu privire la evoluţia economiei Greciei până în 2017. Una din surse a dezvăluit că potrivit scenariului de bază, testele de stres vor arăta că primele patru bănci greceşti au un deficit de capital de 4,5 miliarde de euro, iar în cazul scenariului negativ acest deficit ar putea urca până la 14 miliarde de euro.

O sumă de 25 de miliarde de euro din ultimul program de asistenţă acordat Greciei de creditorii internaţionali, în valoare de 86 de miliarde de euro, a fost alocată pentru recapitalizarea băncilor elene până la finele acestui an. Multe dintre băncile greceşti sunt deţinute de stat şi mai au doar puţini acţionari privaţi.

Vicepremierul grec, Yannis Dragasakis, l-a informat pe preşedintele Prokopis Pavlopoulos că Parlamentul de la Atena va vota duminică legea de recapitalizare a băncilor, care va preciza modul în care se va face această injecţie de capital, estimând că operaţiunea se va încheia cu succes. 'Există toate precondiţiile pentru încheierea cu succes a acestui proces' a declarat Yannis Dragasakis.

Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România.