Elaborata pe baza cifrelor puse la dispozitie de Banca centrala a Greciei, estimarea trebuie aprobată de troika creditorilor internaţionali, care supervizează programul de asistenţă a Greciei. Testele intreprinse au vizat cele mai mari patru bănci comerciale ale tarii - NBG, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Eurobank, si au avut drept scop stabilirea daca recapitalizarea de 28 de miliarde de euro din vara anului trecut are capacitatea de a proteja institutiile de eventuale şocuri viitoare, în condiţiile în care valoarea creditelor neperformante continuă să crească.

"Estimările privind necesităţile totale de capital se cifreaza la aproximativ cinci miliarde de euro", a spus un bancher, fără a preciza necesarul pentru fiecare dintre băncile testate. Refuzand orice comentarii pe aceasta tema, oficiali de la Banca centrală a Greciei s-au multumit sa precizeze ca rezultatul analizei efectuate vor fi publicate în scurt timp.
Programata, initial, pentru ianuarie 2014, publicarea acestor informatii a fost amanata din cauză discuţiilor prelungite cu inspectorii UE, ai Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Central Europene. Capitalul băncilor greceşti s-a redus pe fondul uriaselor pierderi înregistrate în urma programului de restructurare a datoriilor Atenei şi a creşterii valorii creditelor neperformante, in contextul recesiunii prelungite.

Pana in prezent, Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), vehiculul care se ocupă de recapitalizarea principalelor bănci elene, a cheltuit 38 de miliarde de euro pentru susţinerea sistemului bancar şi, în prezent, mai dispune de opt miliarde de euro pentru a acoperi orice deficienţe de capital ce vor fi scoase în evidenţă de ultimele teste de stres.