Irlanda spera ca toti liderii Uniunii Europene sa ajunga la un acord privind reducerea datoriei bancilor locale pana in luna iunie 2013, cu putin timp înainte ca presedintia irlandeza a UE sa ajunga la final de mandat, a declarat premierul Enda Kenny.

Dupa ce in luna iunie 2012, Mecanismul European de Stabilitate (MES) a fost reglementat, bancile aflate in dificultate vor fi putea fi direct recapitalizate, incepand din 2014. Problema Irlandei in acest moment este ca Germania se opune utilizarii retroactive a Mecanismului.

Enda Kenny, care va asigura de la 1 ianuarie 2013 presedintia rotativă a Uniunii Europene, a declarat ca este convins de capacitatea liderilor europeni de a ajunge la un acord până la sfârsitul celor sase luni.

"Până în iunie, după decizia Consiliului European, ne asteptăm să fie obtinut un acord cu privire la reducerea povarei datoriei irlandeze, pe care contribuabilii trebuie să o suporte prin recapitalizarea băncilor probleme", a declarat prim-ministrul, citat de Business Sunday Post si Sunday Times.

Dublin a cheltuit deja 64 miliarde de euro, echivalentul a 40% din PIB, pentru a salva unele bănci de la faliment, masura care a obligat tara să apeleze la sprijin international.

Statul detine în prezent participatie de 15%, în Bank of Ireland si aproape întregul capital al Allied Irish Banks.