Potrivit estimarilor, mai puţin de 10 din cele aproximativ 40 de bănci din Londra care derulează afaceri în UE au solicitat acordarea unei licenţe care să le permită să ofere servicii bancare în blocul comunitar şi după Brexit. Alte bănci vor să înfiinţeze divizii care să fie supervizate de autorităţile naţionale de supervizare.

Băncile care vor acces la Uniunea Europeană după Brexit trebuie să-şi înfiinţeze mai mult decât ''o cochilie goală'' în blocul comunitar, a avertizat în 12 octombrie Autoritatea Bancară Europeană (EBA), ceea ce ar putea determina un exod mai amplu al locurilor de muncă şi al afacerilor din Londra, scrie agerpres.

Băncile cu sediul în Marea Britanie se tem de un "hard" Brexit, în urma căruia nu vor avea acces la piaţa unică europeană, şi se confruntă cu presiuni din partea autorităţilor de reglementare pentru a evita o încheiere abruptă a legăturilor cu clienţii transfrontalieri, ceea ce ar putea provoca turbulenţe pe pieţe.

În prima sa poziţie oficială privind potenţialele mutări post-Brexit, EBA a precizat: ''Standardele actuale de autorizare nu ar trebui scăzute. Cochiliile goale nu ar trebui autorizate'', reiterând astfel o precondiţie similară impusă de Banca Centrală Europeană. Firmele trebuie să ofere explicaţii clare privind alegerile pe care le iau în ceea ce priveşte nivelul viitoarei entităţi, susţine Autoritatea Bancară Europeană, care include supervizori din cele 28 de state membre ale UE şi de la BCE.