Capitalizarea cumulata a bancilor americane, care in urma cu cinci ani se aflau in epicentrul crizei creditelor imobiliare, este de peste doua ori mai mare fata de capitalizarea companiilor prelucratoare de materii prime din tarile BRIC, aceleasi care, in 2009, erau preferatele investitorilor internationali.

Potrivit calculelor Financial Times, la sfarsitul saptamanii trecute, valoarea bancilor americane a depasit 1.000 de miliarde de dolari, pentru prima data incepand din 2007, in timp ce valoarea companiilor energetice, metalurgice si a celor prelucratoare de materii prime din Brazilia, Rusia, India si China, s-a cifrat la 432 miliarde de dolari.

Aceste doua grupe de active pot fi considerate drept indicator al pozitiei investitorilor fata de situatia de pe piete si din economia mondiala. La mijlocul anului 2008, cand preturile la petrol si alte materii prime stabileau record dupa record, iar multi investitori si analisti priveau tarile in curs de dezvoltare drept insule de stabilitate pe fondul degringoladei care cuprinsese sectorul financiar al SUA, capitalizarea bancilor americane a coborat sub cea a respectivelor companii din BRIC.

De atunci, aceste doua grupe de ctive au fost aproape egala ca valoare, pana la inceputul anului 2012, cand bancile au inceput sa se deprinda, inscrise pe o panta ascendenta. La inceputul acestui an, capitalizarea bancilor americane era de 1,5 ori mai mare decat cea a companiilor prelucratoare. De atunci insa si pana luni, indicele american S&P 500 a crescut cu 19,8%, iar indicele MSCI BRIC a scazut cu 12,3%.