Oamenii de ştiinţă au avertizat că oraşul Bangkok se scufundă câte zece milimetri pe an ca urmare a eroziunii solului, a construirii fără control şi a creşterii nivelului apei mării, a informat vineri presa locală, relatează agerpres.

Sujarit Khoonthanakulwong, şef al departamentului de inginerie al Universităţii Chulalongkorn, a avertizat că, peste 30 sau 50 de ani, capitala Thailandei ar putea fi acoperită de apă dacă nu se aplică măsuri stricte de frânare a eroziunii.

În cadrul unui seminar desfăşurat la Bangkok, experţii au semnalat că unele zone ale oraşului, precum bulevardul Ramkhamhaeng, se scufundă cu până la un centimetru pe an, potrivit ziarului 'Bangkok Post'.

Eroziunea zonei de coastă şi creşterea nivelului mării au înghiţit porţiuni de coastă în Samut Sakhon şi Samut Prakan, provincii învecinate cu Bangkok, unde autorităţile încearcă să combată această tendinţă prin refacerea mangrovelor.

Autorităţile din Bangkok au precizat că măsurile pentru frânarea scufundării oraşului includ limitarea construcţiilor în zonele care pot fi uşor inundate şi construirea de canale de drenaj în jurul râului Chao Phraya.

Oamenii de ştiinţă au avertizat de mai mult timp în legătură cu scufundarea oraşului Bangkok, în parte din cauza terenului argilos pe care se află, dar acest lucru nu a stopat frenezia constructorilor de zgârie-nori şi centre comerciale.