"De la Tratatul START II pe care l-am încheiat cu Rusia, ne-am diminuat semnificativ numărul armelor active", a menţionat liderul american. "Preferinţa mea ar fi să ne reducem în continuare arsenalul nuclear", a continuat el, subliniind că trebuie, totuşi, "să ne asigurăm că forţa noastră de descurajare continuă să funcţioneze".

"În timp ce ne-am redus numărul de arme în posesia noastră, am vrut să fiu sigur că ne menţinem anumite responsabilităţi", a mai afirmat Barack Obama. "Că nu există riscul unei intruziuni cibernetice. Că încrederea este suficientă în sistemul nostru pentru a nu crea o activitate destabilizatoare", a continuat preşedintele american, informeaza agerpres.

După încheierea acordului START II, "i-am abordat pe ruşi (...) pentru a examina următoarea fază a reducerii de arme". Însă din cauza revenirii lui Vladimir Putin - "care caută să întărească armata în Rusia şi să diversifice economia" - la preşedinţia Rusiei, "nu am constatat progresele pe care le-am sperat".

"Vestea bună este că posibilităţile de progres persistă", a subliniat Barack Obama. "Speranţa mea este că am construit mecanismele şi sistemele de verificare care ne vor permite să continuăm reducerea lor în viitor", a mai spus liderul administraţiei de la Casa Albă.