Într-un discurs solemn cu accente progresiste, Obama, care va deţine puterea până la începutul lui 2017, a citat declaraţia de independenţă, actul fondator al Statelor Unite în 1776, pentru a face apel la "continuarea a ceea ce au început pionierii".

În faţa unei mări de oameni reunită pe imensa esplanadă din centrul Washingtonului, "Mall", el a vorbit despre egalitatea salarială între bărbaţi şi femei, despre o reformă a sistemului de imigraţie şi a făcut aluzie la consolidarea controlului circulaţiei armelor, la puţin peste o lună după atacul de la o şcoală primară din Newtown.

El a vorbit, de asemenea, despre drepturile homosexualilor, un discurs apreciat de Jordan Tajui şi Josh Kimberlin, veniţi din Chicago, pentru "a-l vedea pe noul lider al drepturilor civile" şi pentru a saluta ceea ce a făcut acesta pentru problema rasială, căsătoria între persoanele de acelaşi sex sau "sănătatea pentru toţi".

"În prezent, deciziile ne aparţin, iar noi nu vom putea să ne permitem o întârziere", a afirmat Obama, în timp ce va urma să colaboreze, la început de mandat, ca şi la încheierea primului, cu un Congres controlat parţial de republicani.

După doi ani de confruntări şi o campanie electorală crâncenă, el şi-a avertizat adversarii în acest discurs orientat către priorităţile aliaţilor săi democraţi: "Nu putem să considerăm intransigenţa drept principiu, să substituim spectacolul politicii sau să tratăm insultele ca o dezbatere raţională".

Cu puţin timp înainte, pentru a doua oară în 24 de ore, Obama a rostit tradiţionalul jurământ prin care a promis să "protejeze şi să apere Constituţia Statelor Unite". O primă ceremonie intimă a avut loc duminică la Casa Albă, la 20 ianuarie la prânz fiind data şi ora exactă a începerii mandatelor prezidenţiale. Tradiţia cere ca, dacă data de 20 este duminica, ceremoniile publice să fie amânate pentru luni.

Luni, Obama a ridicat mâna dreaptă şi a pus mâna stângă pe cele două Biblii ţinute de soţia sa, Michelle: cea a lui Abraham Lincoln, salvatorul Uniunii şi emancipatorul sclavilor, şi cea a lui Martin Luther King, a cărui memorie a fost comemorată luni în Statele Unite.

Primul preşedinte de culoare al ţării s-a recules pentru un scurt moment în faţa unui bust al pastorului din Atlanta, în clădirea Capitoliului. El a făcut referire, de altfel, la această sursă de inspiraţie pentru el în discursul său.

O mulţime imensă s-a îndreptat spre "Mall", agitând mii de drapele sub un soare radios, estimată la aproximativ un milion de persoane, mult mai putin decât în 2009, când au fost 1,8 milioane de persoane. Ieri, capitala federală a fost plasată în stare de asediu. Aproximativ 30.000 de membri ai forţelor de ordine erau mobilizaţi. Cântăreaţa Beyoncé a intonat imnul naţional american la încheierea ceremoniei de la Capitoliu.

Familia Obama a mers apoi pe Pennsylvania Avenue către Casa Albă, în principal în limuzina prezidenţială, dar a ieşit de câteva ori pentru câteva minute, la jumătatea drumului, pentru a fi în mijlocul mulţimii, care o aclama. În faţa Casei Albe, aceasta a asistat spre sfârşitul după-amiezii la defilarea restului paradei.

Ziua s-a încheiat cu două baluri de învestitură, unde preşedintele a luat cuvântul scurt înainte de a dansa, în faţa nenumăratelor aparate de fotografiat şi smartphones, pe scenă împreună cu soţia sa, Michelle. Aceasta era îmbrăcată într-o rochie roşie amplă, semnată de creatorul Jason Wu, care i-a creat şi rochia pentru balurile de inaugurare din 2009.

"Tocmai am dansat pe Let's Stay Together (Să rămânem împreună) cu dragostea vieţii mele, care este şi preşedintele Statele Unite. Sunt atât de mândră de Barack", a scris Prima Doamnă pe Twitter, ulterior.