Preşedintele american Barack Obama l-a invitat pe fostul său adeversar în alegerile prezidenţiale, republicanul Mitt Romney, joi, la Casa Albă, la un prânz privat, relatează AFP, citat de Mediafax.

"Estre vorba despre prima întâlnire între cei doi după realegerea" lui Barack Obama, a adăugat Carney,  purtătorul de cuvânt al Casei Albe

Această întâlnire riscă să fie percepută ca o probă de către republican, care a crezut, până în ultimul moment, că va obţine victoria în alegerile prezidenţiale.

Este imposibil să se afle dacă această invitaţie a fost făcută cu scopul de a salva aparenţele, după mai multe luni de campanie dură, sau dacă preşedintele se gândeşte să îi încredinţeze o sarcină republicanului.

În trecut, Barack Obama s-a dovedit nobil cu adversarii săi, în special Hillary Clinton, pe care a nominalizat-o la conducerea diplomaţiei americane, după luni de rivalitate vizând obţinerea nominalizării democraţilor în postul de candidat pentru Casa Albă.

Obama s-a angajat să coopereze cu Romney încă din prima sa conferinţă de presă susţinută în calitate de preşedinte-reales.

"Există anumite aspecte din cariera guvernatorului Romney care ar putea să fie utile", a declarat Barack Obama pe 14 noiembrie, adăugând că Mitt Romney a depus "o muncă excepţională" în organizarea Jocurilor Olimpice de la Salt Lake City, în 2002.

"În cursul campaniei el a prezentat idei cu care sunt de acord. Va fi interesant să vorbesc cu el despre aceste subiecte", adăuga preşedintele.

Republicanul s-a arătat, la rândul său, conciliant imediat după ce a fost înfrânt. Însă, într-o conferinţă telefonică, el l-a acuzat pe preşedintele reales că a obţinut victoria cu ajutorul unor "cadouri" oferite alegătorilor. Candidatul înfrânt a citat, la vremea respectivă, "în special comunitatea de culoare, comunitatea hispanică şi tinerii" între beneficiarii unor favori din partea preşedintelui.

Susţinut de 332 de mari electori, preşedintele Barack Obama a obţinut o victorie clară în alegerile prezidenţiale împotriva republicanului Mitt Romney, care a fost votat de 206 mari electori.