Barba nu este numai un accesoriu la moda, dar si un bun pentru sanatate. In orice caz, asa sustine un studiu, cat se poate de serios, realizat de cercetatorii australieni si publicat de cotidianul britanic Daily Mail, care afirma: barba reduce riscul de cancer si imbatranirea prematura a pielii.

Se stie ca barba protejeaza o mare parte a fetei de razele soarelui. Dar oamenii de stiinta ai Universitatii din Queensland au mers mai departe: gratie unui dozimetru, aparat care masoara radiatiile ultraviolete), ei au constatat ca o barba filtreaza intre 90 si 95% din radiatiile ultraviolete. O protectie ideala pentru cei care se expun soarelui. Totusi, autorii studiului au subliniat ca barba nu trebuie, in nici  un caz, sa inlocuiasca crema solara.

Alt avantaj: incineste procesul de imbatranire a pielii. Captand apa, barba permite epidermei sa ramana hidradata timp indelungat. Pentru ca, au explicat dermatologii, prezenta foliculilor si a glandelor sebacee intareste pielea, facand-o mai rezistenta. In plus, barba si mustata sunt remedii naturale impotriva polenului si a particulelor de praf.

Dar, pentru ca toate aceste avantaje sa fie eficiente, barba trebuie intretinuta si spalata regulat, in caz contrar ea se poate transforma intr-un adevarat depozit de microbi. Ceea ce nu ar fi de dorit, avand in vedere ca barba este, in egala masura, un atuu real al cuceritorilor de inimi: un recent sondaj arata ca 44% dintre femei prefera barbatii cu barba.