"Avem un dialog constructiv despre vize (...), dar este important ca partenerii noştri ruşi să adopte măsuri în domenii în care am convenit (acest lucru), ca de exemplu lupta împotriva corupţiei, spălării de bani, securitatea datelor şi drepturile omului", a declarat Barroso într-un interviu publicat de ziarul Kommersant.

"Ar fi contraproductiv, în acest stadiu, să se stabilească o dată pentru intrarea în vigoare a unui regim de călătorie fără vize", a adăugat Barroso, care a început joi o reuniune de două zile, la Moscova, cu lideri ruşi, despre cooperarea Rusia-UE.

El i-a răspuns astfel preşedintelui rus Vladimir Putin, care a reclamat intrarea în vigoare a unui regim de călătorie fără vize, în timpul unui summit la Bruxelles, în decembrie.

Rusia negociază de mai mulţi ani cu UE anularea vizelor turistice şi denunţă în mod frecvent o abordare "politică" din partea Bruxelles-ului.

Un plan de trecere, în etape, la un regim de circulaţie liberă a fost adoptat în 2011 şi cuprinde, în afară de probleme legate de siguranţa paşapoartelor şi lupta împotriva imigraţiei clandestine, condiţii privind drepturile omului şi statul de drept.