"În forma sa actuală, piaţa unică europeană îi permite Germaniei să profite enorm de avantajul său competitiv" în materie de tehnologie şi industrie, a apreciat Barroso în cadrul unui discurs rostit la Frankfurt.

În schimb, "Germania ar putea face mai mult pentru a le permite celorlalţi să îşi prezinte atuurile", mai ales printr-un "acces liber şi fără piedici" la piaţa serviciilor în Europa, în special în Germania, sau prin salarii într-un acord mai bun cu productivitatea germană, a declarat el.

"Răspunsul nu este ca economiile puternice să plătească pentru economiile slabe", a considerat portughezul, adăugând că "lucrul de care avem cu adevărat nevoie este să corectăm dezechilibrele macroeconomice existente, în principal în cadrul zonei euro. Acolo poate contribui Germania".

În cursul ultimelor luni, Germania a acţionat în conformitate cu propriile interese, dar acest lucru nu este o problemă, având în vedere că acest lucru este compatibil cu Uniunea Europeană în ansamblul său. Este tocmai ceea ce este Europa, apărarea intereselor noastre naţionale în mod colectiv", a continuat preşedintele Comisiei Europene.

"Germania trebuie să îşi asume cel mai înalt nivel de leadership în Europa. Utilizaţi-l mai bine", s-a adresat el publicului din Frankfurt.

Jose Manuel Barroso, care îşi va încheia mandatul anul viitor, a apreciat că euro a fost "un succes", aducând atât stabilitate monetară, cât şi dobânzi scăzute în Europa. "O vastă majoritate (de europeni) susţine euro după cinci ani de criză", a salutat el.