Barroso va discuta luni în calitate de martor cu judecătorii europeni în legătură cu așa-numita 'Afacere Dalli', al cărei protagonist, fostul comisar european maltez John Dalli, a demisionat în 2012 pe fondul unor suspiciuni de corupție. Marți, avocații părților implicate își vor prezenta argumentele.

La Luxemburg, Barroso va fi insotit de seful sau de cabinet, Johannes Laitenberger, si de șeful serviciului juridic al Comisiei, Luis Romero Requena. Nu vor lipsi fosta șefă de cabinet a lui Dalli, Joanna Darmanin, și fostul purtător de cuvânt al acestuia, Frederic Vincent.

Dalli vrea ca instanța să examineze cererea facuta lui Barroso de a-și prezenta demisia din cauza unor contacte secrete cu compania de tutun Swedish Match. El solicita, de asemenea, din partea executivului european o despăgubire morală de un euro, precum și compensații pentru pierderea de venituri în calitate de comisar. Tabăra Barroso susține că nu a existat o cerere pentru demisia lui Dalli și că acesta ar fi renunțat de bună voie la funcție.