'José Manuel va aduce o analiză şi o experienţă imensă la Goldman Sachs şi în special o profundă înţelegere a Europei. Suntem nerăbdători să lucrăm cu el în condiţiile în care continuăm să ne ajutăm clienţii să evolueze într-un context economic şi de piaţă incert şi delicat', au declarat Michael Sherwood şi Richard Gnodde, co-directori generali ai Goldman Sachs Internationalt.

Premier al Portugaliei între 2002 şi 2004, Barroso a deţinut preşedinţia Comisiei Europene între 2004 şi 2014, perioadă în care Europa şi lumea au fost zguduite de grava criză financiară din 2008. Intervievat de Financial TImes, Barroso a declarat că va face tot posibilul pentru a compensa efectele negative ale Brexitului.

Dacă Marea Britanie pierde accesul la piaţa unică a UE, băncile americane ar putea fi nevoite să-şi mute din Londra o parte din afacerile lor europene. În prezent, băncile cu sediul în Marea Britanie pot oferi gratuit servicii în UE pe baza unui sistem de tip "paşaport", considerat drept cea mai importantă caracteristică a pieţei unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Însă, acest lucru este pus sub semnul întrebării, după ce britanicii au votat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană.

Barroso nu a dorit să facă speculaţii dacă băncile din Regatul Unit vor putea să-şi utilizeze în continuare licenţele din Marea Britanie pentru a face afaceri pe pieţele financiare europene. "Încă nu ştim exact care va fi rezultatul final al negocierilor", a afirmat fostul oficial european, care a descris problema "paşaportului" ca fiind "una dintre cele mai dificile şi mai sensibile chestiuni de negociat".

"Ceea ce ştiu cu siguranţă este că de ambele părţi va exista înţelepciune şi chibzuinţă pentru a avea negocieri corecte. Nimeni nu câştigă dintr-o confruntare", a adăugat Barroso, care se va muta la Londra, dar îşi va continua activitatea academică la Princeton, Lisabona şi Geneva.

Şi preşedintele BCE, Mario Draghi, a lucrat la Goldman Sachs în perioada 2002 - 2005, mentioneaza agerpres.