El a fost întrebat de români despre faptul că la misiunea de la Roma nu mai este ambasador de aproape un an. "V-am numit ambasador. E femeie", a răspuns Băsescu. Decretul de rechemare a lui Răzvan Rusu din calitatea de ambasador la Roma a fost semnat de preşedintele Traian Băsescu pe 20 decembrie 2011, după ce înainte cu o săptămână şi-a exprimat public nemulţumirea legată de absenţa acestuia de la un eveniment de Ziua naţională a României care a avut loc în capitala italiană.

 

Ulterior, Dana Constantinescu, fost director în Ministerul Transporturilor şi nominalizată pentru acest post în perioada mandatului fostului ministru de Externe Cristian Diaconescu, a fost respinsă la audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului în iunie 2012. MAE nu a anunţat încă o nouă nominalizare pentru acest post.

Ministrul Titus Corlăţean declara pe 7 ianuarie că a primit "mandat foarte clar" să discute cu preşedintele Traian Băsescu numirile de ambasadori ai României, având în vedere că în prezent sunt mai multe astfel de poziţii importante care nu sunt acoperite. El a menţionat în acest sens posturile de la Roma, Varşovia şi Atena, adăugând că sunt însă şi o serie de alţi ambasadori cu mandatele terminate sau care urmează să se termine, relateaza Mediafax in pagina electronica.

"Sunt două cazuri cel puţin în care am formulat deja nişte propuneri fundamentate pe criterii profesionale, de ordin diplomatic. Vorbim de diplomaţi de carieră, apreciaţi şi aştept un răspuns de la Preşedinţie. A şi fost perioada asta politică efervescentă si am înţeles faptul că nu s-a dat curs deocamdată la propuneri, dar pentru celelalte, cel puţin în capitalele cu adevărat importante, probabil va fi necesar un dialog preliminar", a mai evidenţiat Corlăţean.

În 23 ianuarie, preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-o conferinţă de presă, că va decide privind nominalizările de ambasadori făcute de MAE pentru capitale ca Roma, Varşovia, Atena, plecând de la premisa că aceştia îl reprezintă pe şeful statului. "Când le vine timpul le voi face. Plecând însă de la premisa că ambasadorii sunt reprezentanţii preşedintelui. Cei de la ICR nu ştiu pe cine reprezintă. Consulii se decid de Guvern, fără nicio consultare cu preşedintele, ambasadorii îl reprezintă pe preşedinte", a afirmat preşedintele Traian Băsescu.

De asemenea, el a arătat că nu a analizat cele trei propuneri despre care ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat public că le-a înaintat. "Nu le-am analizat, vă mărturisesc că nu am făcut analiza dosarelor, sunt încă la departamente, şi nu numai departamentele fac verificarea unor propuneri de ambasadori. Se iau relaţii de la multe alte instituţii. Deci, nu este un proces... mi-a trimis, îl ştiu eu şi îl semnez. Este un proces mai complicat până când semnezi desemnarea unui ambasador", a mai afirmat Băsescu.